Går man upp i vikt när man slutar röka?

Många rökare som vill sluta tvekar på grund av rädslan för att gå upp i vikt. Denna rädsla är inte obefogad; statistik och forskning visar att det är vanligt att man går upp några kilo när man sluter med tobaksanvändning. Men det är viktigt att sätta detta i perspektiv och väga det mot de enorma hälsovinster som ett rökstopp ger.

Varför viktökning är vanlig

Låt oss först ta en titt på varför viktökning är en vanlig bieffekt av rökstopp:

 • Minskad ämnesomsättning
  Nikotin har en effekt på ämnesomsättningen. När du slutar röka saktar ämnesomsättningen ner, vilket gör att du förbränner färre kalorier.
 • Förändrade matvanor
  Många upplever ökad aptit och en förändrad smakupplevelse efter ett rökstopp, vilket kan leda till ökad matkonsumtion.
 • Orala behov
  Behovet som tidigare stillades med rökning kan leda till att man ersätter cigaretter med snacks och godis.

Sätt det i perspektiv

Viktökning kan vara oroande, men det är viktigt att komma ihåg att de hälsofördelar du får genom att sluta röka vida överstiger de eventuella hälsoeffekterna av en mindre viktökning. Att sluta röka minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, cancer, andningsproblem och en mängd andra allvarliga hälsoproblem. I det långa loppet är det en vinst för din hälsa.

Strategier för att hantera viktökning

Om du är orolig för viktökning finns det flera strategier du kan använda för att hålla kilona i schack:

 • Planera din kost
  Fokusera på en välbalanserad kost och undvik snabba kolhydrater och sockerhaltiga snacks. Försök att äta mindre portioner och fler måltider.
 • Öka fysisk aktivitet
  Om du förbränner fler kalorier, kompenserar det för den minskade ämnesomsättningen. Träning ger även andra hälsofördelar och kan fungera som en distraktion från nikotinsuget.
 • Sök professionell hjälp
  En dietist eller personlig tränare kan hjälpa dig att upprätta en anpassad kost- och träningsplan.

En investering i din hälsa

Ja, du kan gå upp i vikt när du slutar röka, men viktökningen är ofta liten jämfört med de enorma hälsovinster du får. Genom att planera noggrant och öka din fysiska aktivitet kan du minimera eller till och med eliminera detta problem. Och kom ihåg, även om vågen visar ett högre tal är du mycket hälsosammare som icke-rökare. Det är den investeringen som verkligen räknas.