Stretching – blir rörligare och undvik skador

När vi tänker på stretching, föreställer vi oss ofta något som görs antingen som en del av uppvärmningen eller vid träningspassets slut. Men stretching är mycket mer än så. Det är en viktig komponent i en balanserad träningsrutin och spelar en avgörande roll för såväl prestationsförmåga som för att förhindra skador.

Varför är stretching så viktigt?

Förbättrar rörligheten

Ett av de mest uppenbara skälen till att stretcha är att det ökar din rörlighet. Detta är särskilt viktigt i idrotter och aktiviteter där stor rörelseförmåga krävs.

Ökar blodcirkulationen

Stretching har visat sig förbättra blodcirkulationen till muskler och leder, vilket inte bara förbättrar din allmänna hälsa, men också påskyndar återhämtningen efter ett träningspass.

Minskar spänningar och stress

Ett välstrukturerat stretchprogram kan också hjälpa dig att känna dig lugnare och minska muskelspänning, vilket är särskilt viktigt om du har en stillasittande livsstil eller arbetar vid ett skrivbord hela dagen.

Förhindrar skador

En god rörlighet kan göra att du blir mindre benägen att drabbas av skador som muskelbristningar och ledbesvär.

Olika former av stretching

Statisk stretching

Här håller du en position i en viss tid (vanligtvis 15-60 sekunder) för att sträcka ut en viss muskelgrupp.

Dynamisk stretching

Denna form av stretching innebär att du rör på dig och sträcker ut musklerna i olika rörelser. Detta är bra för uppvärmning och för att förbereda musklerna för aktivitet.

PNF-stretching (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation)

Denna mer avancerade form av stretching involverar både sträckning och sammandragning av muskelgrupper och är särskilt effektiv för att öka rörligheten.

Tips för effektiv stretching

 1. Var konsekvent
  Som med all annan träning ger stretching bäst effekt om det görs regelbundet.
 2. Välj rätt tidpunkt
  Många anser att det bästa tillfället att göra statisk stretching är efter träning, medan dynamisk stretching är mest effektiv som en del av uppvärmningen.
 3. Rätt teknik
  Felaktig teknik kan göra mer skada än nytta. Det kan vara värt att ta hjälp av en expert för att säkerställa att du utför övningarna korrekt.
 4. Lyssna på din kropp
  Du bör känna en sträckning, men det ska inte göra ont. Om det gör ont, har du gått för långt.

Stretching erbjuder en rad fördelar som sträcker sig från att förbättra din idrottsprestation till att hjälpa dig hantera stress och spänningar i vardagen. Det kan vara enkelt att förbise vikten av detta, särskilt om du är nybörjare på träning eller om du är mer fokuserad på andra komponenter som styrka och uthållighet. Men att investera tid i stretching kan ge dig en mer holistisk, balanserad och därmed mer hållbar träningsrutin.