Ät bra! Må bra!

Att äta bra är mer än bara en fras eller ett snabbt råd som ges till folk som vill leva ett hälsosammare liv; det är en livsfilosofi som går hand i hand med fysiskt välbefinnande, mentalt fokus och övergripande livskvalitet. Men vad innebär det egentligen att ”äta bra”? Varför det är så viktigt, och hur kan du göra mer medvetna val, vare sig det är i köket, i butiken eller på restaurang.

Varför är bra kost så viktig?

Cellernas byggstenar

De molekyler vi får i oss genom kosten fungerar som byggstenar för våra celler och hormoner. Näringsbrist kan leda till att kroppen inte fungerar som den ska.

Energibalans

För mycket av det ”dåliga” och för lite av det ”goda” kan leda till obalanser i kroppen, vilket i sin tur kan öka risken för sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och fetma.

Mentalt välbefinnande

Det vi äter kan påverka vårt psykiska tillstånd. En näringsrik kost kan förbättra humöret, minska stress och öka vår kognitiva förmåga.

När du lagar mat

 1. Variera färgerna
  En tallrik med olika färger (grönt, rött, gult etc.) är inte bara visuellt tilltalande, men det säkerställer också att du får en bred palett av näringsämnen.
 2. Använd färska ingredienser
  Färska grönsaker och frukter har oftast en högre näringsprofil än konserverade eller bearbetade produkter.
 3. Minska socker och salt
  Höga mängder socker och salt kan vara skadliga för hälsan. Använd kryddor och örter för att förbättra smaken istället.
 4. Protein-källor
  Variera dina proteinkällor. Det är inte bara kött som innehåller protein, utan även baljväxter, nötter och vissa grönsaker.
 5. Måttfullhet
  Det är lätt att överäta om maten är god, men kom ihåg att lyssna på kroppens signaler och äta tills du är mätt, inte proppfull.

När du handlar

 1. Läs etiketter
  Se till att förstå vad som faktiskt finns i den mat du köper. Undvik produkter med långa listor av tillsatser och konserveringsmedel.
 2. Handla utefter en lista
  Det är alltid en god idé att ha en inköpslista för att undvika impulsinköp av onödiga eller ohälsosamma produkter.
 3. Säsongens bästa
  Försök att handla frukt och grönsaker som är i säsong. De är ofta billigare och smakar bättre.
 4. Bulk är inte alltid bäst
  Stora förpackningar kan vara ekonomiska, men om du inte kan förbruka maten innan den blir dålig, blir det både dyrt och slösaktigt.

Vad man bör undvika

 1. Snabbmat och färdiglagade produkter
  De är ofta högt innehåll av salt, socker och onödiga fettämnen.
 2. Sockerdrycker
  Dessa drycker kan vara extremt kaloririka och innehåller vanligtvis inte några näringsämnen.
 3. Alkohol
  I måttliga mängder kan vissa alkoholhaltiga drycker, som rött vin, ha vissa hälsofördelar. Men överdriven konsumtion kan leda till en rad hälsoproblem.
 4. Olika ”dieter”
  Det finns inget enkelt sätt att bli hälsosam, och dieter som lovar snabba resultat är ofta ohållbara i längden.

Att äta bra är inte en enkel uppgift som kan avklaras över en natt. Det är en livslång resa som kräver kunskap, disciplin och en vilja att göra bättre val för din kropp och ditt sinne. Genom att vara uppmärksam på vad du äter, hur du tillagar din mat och vilka val du gör i butiken, kan du uppnå en balanserad och näringsrik kost som kommer att gynna dig i alla aspekter av ditt liv.